Om stress

Att uppleva stress är en del av livet. Alla blir stressade någon gång. Det händer i situationer som kräver något extra och kroppen brukar då få extra kraft och energi. Men om stressen pågår länge kan kroppen ta skada.

Stressreaktionen har tidigare varit nödvändig för att överleva, men i det moderna samhället behöver du sällan kämpa rent fysiskt för att överleva. Ändå händer ungefär samma saker i kroppen oavsett om du upplever ett verkligt hot eller om du springer ikapp en buss. Stressreaktionen sätts även igång vid psykiska ansträngningar, till exempel när du blir arg på någon eller känner att du har för mycket att göra.

En situation som en person uppfattar som stressande kan en annan uppfatta som trevlig. Hur du reagerar i en situation beror på olika saker, till exempel vad du har varit med om tidigare i livet och hur du fungerar som person. Men det finns vissa saker som många upplever som stressande. Till exempel känner många en stark press när de har för mycket att göra på arbetet eller i skolan.

Även i privatlivet med vänner och familj kan en del uppleva sociala krav som känns svåra att leva upp till. Mest stressande är krävande situationer som du har liten kontroll över, och som du känner dig ensam om att hantera.
Du kan också bli stressad av att inte ha tillräckligt många och meningsfulla uppgifter eller utmaningar i sitt liv. Det kan hända till exempel under en längre tids arbetslöshet. Även då är jämvikten mellan aktivitet och vila rubbad.

Vi människor är skapade att växla mellan aktivitet och vila under dygnets lopp. Stress är i sig inte farligt och vi klarar ganska mycket stress, bara vi vilar lika mycket som vi anstränger oss! Tyvärr har vi i dagens samhälle till stor del tappat den otroligt viktiga biten.

För några hundra år sedan rekommenderades människor att dela in dygnet i tre lika stora delar för att må så bra som möjligt; aktivitet, återhämtning och sömn. Idag missar många av oss den tredjedelen som handlar om återhämtning och lever istället sina dygn i två tredjedelar aktivitet och en tredjedel sömn. Detta eftersom vi tror att sömnen är den enda återhämtningen vi behöver.

Vila/återhämtning har också nästan blivit skamligt för många i vårt land idag. Vilar vi, är vi rädda att anses som lata eller oproduktiva/ineffektiva, vilket vi definitivt inte vill, eftersom vi idag definierar oss mycket utifrån våra prestationer. Då anstränger vi oss hellre så mycket att kroppen och hjärnan till slut måste säga ifrån på skarpen och vi blir sjuka, på ett eller annat sätt.

Varningssignaler och symtom
Stress påverkar många delar av kroppen och kan visa sig på olika sätt för olika personer. Tydliga tecken och varningssignaler kan vara en eller flera av följande saker:

 • Du är trött på morgonen, även när du sovit länge och ostört flera nätter i rad.
 • Du har svårt att somna på kvällen och kanske vaknar tidigt på morgonen utan att kunna somna om.
 • Du har svårt att koppla av och varva ner.
 • Du känner dig likgiltig för vad som händer omkring dig, nedstämd och orolig.
 • Du har svårare att koncentrera dig.
 • Du får dåligt minne.
 • Du känner av ångest.
 • Du har lätt att fastna i negativa tankar.
 • Du blir lätt irriterad och otålig över småsaker.
 • Du får ont i magen, spänningshuvudvärk eller hjärtklappning.
 • Du känner dig stel, spänd och får ont i kroppen.
 • Du känner dig uppgiven och trött, och undviker därför sociala kontakter-
 • Du har tappat lusten för sex.
 • Du får infektioner lättare och oftare.
 • Du känner det svårare att andas ordentligt.
 • Du upplever att tiden inte räcker till och höjer därför tempot ytterligare.
 • Du väljer bort vila, fritidsaktiviteter, nöjen och kontakt med släkt och vänner på grund av tidsbrist.
 • Du behöver alkohol, nikotin, koffein eller sömnmedel för att orka med vardagen, eller tar till fett, socker, alkohol eller nikotin som en tröst.

Ta reda på hur stressad du är
Det finns olika sätt att ta reda på om du är i riskzonen för skadlig stress. Ett sätt är att fylla i olika frågeformulär som utformats för att mäta din stress och bedöma om du är på väg mot utmattning. Genom att svara på frågorna kan du ta reda på hur din situation ser ut. Ett sådant stresstest, som kallas SMBM, hittar du här.

(Delar tagna från 1177.se)

På väg till utmattning?

Praktiska råd för att minska stressen

Om arbetet stressar
Be om hjälp om du känner dig stressad på jobbet. Tempot i arbetslivet är ofta högt idag och många upplever en stark press på jobbet. Om du har ett arbete som tar energi och kraft utan att ge tillräckligt mycket tillbaka, kan det vara bra att försöka förändra situationen.
Om du inte på egen hand kan förändra situationen kan det vara bra att tillsammans med din arbetsledare försöka hitta ett arbetssätt som gör att du blir mindre stressad. Du kan också försöka prata med dina arbetskamrater om vad som går att göra för att förbättra arbetsmiljön.

Om privatlivet stressar
Fundera över vilka krav som är rimliga att ställa på dig själv. Vad kan du göra för att börja lösa problemen? Det finns många olika saker i privatlivet som kan stressa oss. Dålig ekonomi, skilsmässa och arbetslöshet är saker som stressar de allra flesta som upplever det.
Många kan också oroa sig för relationen till sin partner, eller bli stressade av att de själva och familjen har så många inbokade aktiviteter. Så länge du trivs och mår bra är det inte något dåligt att vara aktiv. Men om du känner att balansen håller på att tippa över i för mycket stress, tidsbrist och oro och för lite återhämtning kan det vara dags att fundera lite. Tänk på att även brist på aktivitet kan orsaka stress. Vad går att göra åt det?

Öva på att säga nej
Behöver du öva på att säga nej? Den som lätt tar på sig fler uppgifter eller ofta ställer upp för att hjälpa andra, utan att tänka på vad det innebär för en själv, kan behöva öva på att svara när någon ber om något. Ett sätt är att be att få vänta med ett svar när man blir tillfrågad om olika saker. I stället kan man be att få tänka över saken och lämna besked senare. Då finns det en chans att fundera över om det är en bra idé eller inte, om viljan finns eller inte. Det går att säga nej på ett vänligt sätt.

Stäng av datorn och lägg undan mobilen
Att ständigt vara nåbar och uppkopplad på olika sociala medier kan också vara en källa till stress. Då kan det vara bra att tillåta sig att inte alltid ha mobilen på eller med, eller att stänga av datorn ibland.

Skriv lista på det som stressar
Skriv en lista på situationer eller saker som stressar dig. Många som är stressade upplever att tankarna bara snurrar i huvudet och att det är svårt att få grepp om vad det är man mår dåligt av. Ett sätt att få mer överblick kan vara att sätta sig och skriva en lista på det som stressar. Genom att samla tankarna, fundera och sätta ord på vad du känner och tänker blir det också mer tydligt vad det är som känns jobbigt. Då blir det också lättare att försöka hitta sätt att undvika stressen eller lösa problemet.

Ta hand om kroppen
För att lättare kunna skydda dig mot stress är det viktigt att ta hand om dig själv och din hälsa. Det finns många olika sätt för dig att ta hand om din kropp. Varierad och hälsosam mat, gärna med mycket grönsaker och frukt, gör att du får i dig alla näringsämnen som behövs för att klara ett aktivt liv. Det är också bra att äta ordentliga måltider på så regelbundna tider som möjligt. Börja dagen med en ordentlig frukost.
Om du rör på dig och håller dig i form blir du starkare och orkar mer, både fysiskt och psykiskt. Den som har en bra kondition blir mindre känslig för stress. Fysisk aktivitet stärker det egna försvaret mot stress, eftersom en tränad kropp ”tål” en stressreaktion med hjärtklappning och höjt blodtryck bättre än en otränad kropp. Det beror på att man tränar systemet ”på riktigt”, exempelvis under en joggingrunda eller ett jympapass.

Rör på dig
Din motståndskraft mot stress ökar rejält om du rör på dig minst en halvtimme om dagen. Tiden kan delas upp i två gånger en kvart om det passar bättre.
När du är stressad är det lätt att välja bort fysiska aktiviteter för att spara tid, men det är just under påfrestande perioder som det är extra bra att ta hand om kroppen och röra på sig så mycket som möjligt.
Det är också viktigt att minska tiden för stillasittande om du har ett stillasittande arbete, sitter och studerar eller lever ett stillsamt liv. Du kan till exempel ta en bensträckare en gång i timmen.
Försök att få fysisk aktivitet eller rörelse att bli en del av vardagen. Det kan handla om enkla saker som att gå eller cykla till jobbet, eller att gå av bussen eller parkera bilen en bit från arbetet och promenera den sista biten. Du kan också försöka ta för vana att ta trapporna i stället för hissen, det kan ge många tillfällen till extra motion och allt räknas.

Du behöver sova
Det kan vara lättare sagt än gjort, men försök att sova ordentligt. Sömn behövs för att kroppen och hjärnan ska få vila, återhämta sig och bearbeta intryck. De flesta behöver sova sju timmar per natt, men många behöver mer sömn än så, en del klarar sig bra med mindre. Att försöka hinna med mer genom att sova mindre är ingen bra idé. Du förlorar snabbt i effektivitet och energi om du inte är utsövd och då tar arbetet, studier eller annat i stället längre tid. Sover du för lite natt efter natt kommer det så småningom att göra att du inte mår bra. Att lära sig olika sätt att slappna av kan vara bra om man har svårt att somna och lätt för att vakna under natten. Regelbundna sovtider, komma i säng i tid, svalt och mörkt sovrum är några sätt att underlätta för bra sömn.

Alkohol kan göra dig mer känslig för stress
Ta det lugnt med alkohol. Om du känner dig trött och spänd kan det vara frestande att dricka alkohol för att lättare kunna koppla av. Alkohol kan verka avslappnande tillfälligt, men kan tvärtom göra att du blir mer känslig för stress. Om du märker att du behöver dricka alkohol för att slappna av kan du vinna på att fundera lite över andra alternativ. Kanske kan du hitta något bättre och mer effektivt sätt att slappna av på? Kontakta en vårdcentral om du vill ha hjälp. Har du en arbetsgivare som är ansluten till företagshälsovården går det ofta att få hjälp där.

Koppla av på ditt sätt
Försök att hitta ditt eget sätt att koppla av och känna lugn och ro. Det som fungerar för en person kanske inte alls passar en annan. Försök att avsätta tid för det du njuter av att göra, som gör dig glad. Här är några förslag:
Avslappningsövning. Att lära sig att slappna av är ofta ett bra sätt att hejda tankar som snurrar och stilla stressreaktion i kroppen.
Fritidsaktivitet, som till exempel att läsa, lyssna på musik, trädgårdsarbete, sjunga eller spela spel.
Fysisk aktivitet, eller rörelse, är ett effektivt sätt att dämpa oroande tankar och samtidigt blir kroppen mer motståndskraftig mot stress på längre sikt. Gym, bollspel, dans?
Att vara i naturen, eller promenera, är lugnande för många.
Att få massage brukar lugna.
Att umgås med personer du gillar kan göra att det är lättare att varva ner.

Träna på beteenden som lugnar
Den som är stressad har ofta bråttom att hinna med allt och ökar därför tempot. Snart kan det vara tempot som stressar mest. Då kan det minska stressen att försöka göra saker långsammare igen. Här är några förslag:
Försök att gå, tala och äta sakta, särskilt de gånger det inte finns någon direkt anledning att jäkta. Sitt kanske kvar vid matbordet en stund efter måltiden.
Tala långsammare och med lägre röst.
Ställ dig i en lång kö och tänk att det får ta den tid det tar, det hänger på andra.
Lär dig någon form av avslappningsövning eller andningspaus, använd den att bryta av med när du känner att du stressar upp dig.

Medveten närvaro
Medveten närvaro, eller mindfulness som det också kallas, handlar om att leva i större medvetenhet om sig själv och det som finns just i denna stund, i nuet. När du är stressad är det är lätt att tankarna drar iväg och fastnar i planerande eller i oro inför framtiden. Eller i grubbel över något som redan hänt. Då kan det hjälpa att försöka träna upp sin förmåga att släppa taget om tankarna och i stället medvetet styra uppmärksamheten till det som sker just nu.

Håll i kontakterna
När livet känns krävande kan man behöva mycket tid för sig själv och ibland orkar man helt enkelt inte umgås med någon. Men även om det känns jobbigt är det bra att inte helt tappa kontakten med släkt, vänner och bekanta. Att känna stöd och samhörighet med andra är viktigt, om och när man har den möjligheten. Det är bara bra om omgivningen får veta att man mår dåligt av stress, då är det lättare att förstå. Ibland behöver man inte träffas, utan det kan räcka med att ringa och prata en stund. För en del kan gemenskap i föreningar, församlingar eller i nätforum vara en möjlighet till stöd och samvaro med andra.

 

Hjärnstress, utmattning och psykisk ohälsa – Korta Fakta om stressrelaterade sjukdomar.

 • Under 2016 drabbades 74 000 svenskar av stressrelaterad psykisk ohälsa. (källa Hjärnfonden)
 • På sex år har antalet som sjukskrivits på grund av stressrelaterad psykisk ohälsa ökat med 140 procent för kvinnor. (källa Hjärnfonden)
 • 4–13 procent av befolkningen är drabbad av utmattningssyndrom (källa Hjärnfonden)
 • Sedan 2010 har långtidssjukskrivningarna ökat med 80 procent. Psykisk ohälsa står för närmare 60 procent av denna ökning, enligt Stressforskningsinstitutets siffror från 2017 (källa Hjärnfonden)
 • Antalet startade sjukfall ökade med 98 000 mellan åren 2010 och 2015. Sjukskrivning för reaktioner på svår stress ökar mest! (Källa Försäkringskassan)

För en god hjärnfunktion är det centralt att ha en bra balans mellan hjärnans aktivitets-och vilosystem”
(Lars Nyberg, professor i neurovetenskap, Umeå Universitet)