Samarbete Högkänslighet

Hej!

Jag heter Josefine Henriksson, är 34 år, utbildad lärare, högkänslig och tvåbarnsmamma som äntligen har slutat att be om ursäkt för mig själv.

Känner du också att du lätt smittas av energier och andra människors sinnesstämningar?
• Önskar du ibland också att du vore lite mindre känslig och lite mer hårdhudad och tålig ”som alla andra”?
• Har du också svårt att sätta gränser och stå upp för dig själv inför andra?
• Brottas du också med mycket oro, katastroftankar och känslor av att inte duga som du är?

Då kanske, du som jag, är en högkänslig person, förkortat hsp (highly sensitive person).

Ca 15-20% av befolkningen har personlighetsdraget högkänslighet, vilket innebär att vi har ett känsligare nervsystem än icke högkänsliga.

De 4 grundläggande dragen som kännetecknar en högkänslig personlighet är:

Djupare bearbetning av information. Vi reflekterar, iakttar och överväger ofta noga innan vi går in i nya situationer och beslut.
• Risk för överstimulering vid för mycket stimulans och för lite vila/återhämtning
• Hög empatisk förmåga och emotionell mottaglighet, vi känner av mycket hur människor i vår omgivning mår och har lätt ör att ”smittas” av stämningar och känslor
• Vi påverkas mycket av subtila stimuli, ljud, ljus och detaljer m.m. som går många andra människor obemärkt förbi är sådant som vi hela tiden registrerar och påverkas av

Mitt högkänsliga jag
Så länge jag kan minnas har jag haft väldigt många olika rädslor, därmed har jag också alltid tänkt att jag är en väldigt rädd, orolig och neurotisk person.
Jag har tyckt att världen varit läskig, skrämmande, farlig och har haft otaliga katastroftankar. Min panik över att inte kunna kontrollera allt det läskiga i världen gjorde att jag i 10-års åldern utvecklade ett tvångsbeteende.

Högkänslig i arbetslivet
Jag är utbildad lärare för de yngre åldrarna och har arbetat som förskollärare i 10 år. Jag älskade att arbeta med barn men att som högkänslig arbeta på förskola är verkligen en prövning. Höga ljudnivåer, stress, hög arbetsbelastning och en känsla av otillräcklighet är bara några av de faktorer som jag känner verkligen var utmanande för mig.
Med åren fick jag även två egna barn och med det snörptes mina energidepåer åt ytterligare. Den där tiden för egen reflektion och lugn som alltid varit väldigt viktig för mig, var som bortblåst. Jag var överstimulerad på jobbet och fortsatte att vara överstimulerad hemma.

När kropp och själ sade stopp!
Efter några år med stresstendenser så kraschade jag till sist hösten 2017 och blev sjukskriven för utmattning. Jag tänkte då att ”det räcker nog att jag är hemma ett par dagar, en vecka högst. Jag kan inte lämna kollegorna i sticket, de är lika trötta de så varför skulle det vara värre för mig. Det är ju inte så att jag inte kan gå upp ur sängen så, så farligt kan det ju inte vara”. Det var det. Ett halvår var jag sjukskriven totalt. Under denna tiden kämpade jag mycket med att känna in var mina gränser gick, att göra saker för min skull och inte bara av plikt. Jag minns att jag vissa dagar var helt slut efter bara någon timmas socialt umgänge och att jag inte ens orkade koka pasta utan att lägga mig ned och vila.
Jag har nog aldrig känt mig så vilsen som under min utmattningsperiod. Bara tanken på att gå tillbaka till jobbet gjorde att varenda cell i min kropp gjorde uppror. Men paniken steg inombords, jag kan ju inget annat! Vad ska jag jobba med?

Att hitta hem
Som av en skänk från ovan dök det upp en utbildning som det ”stod mitt namn på”, en 1-årig utbildning för att bli diplomerad samtalsterapeut med inriktning på högkänslighet och känslohantering. Att gå den utbildningen är det bästa valet jag har gjort och nu känns det så självklart vad jag vill göra. Jag har aldrig förr känt mig så lätt, lugn och glad ända in i själen. Jag har slutat be om ursäkt för den jag är och istället börjat äga förståelsen av att det är JAG som definierar vem jag är som person, ingen annan. Jag har gått från att alltid ha velat vara en grå mus längst bak i rummet, till att nu känna att jag äger min plats, att jag trivs och vågar stå för den jag är.
Jag vill arbeta för att fler högkänsliga i samhället ska få släppa sin tunga gamla rustning och uppleva den lätta, härliga, underbara känslan av att bara vara sig själv och verkligen känna sig såå ok, precis som man är.

Längtar du efter att leva ditt största liv och känna dig fri att vara dig själv?
Jag har förutom kurser (se fliken ”på gång just nu” här på hemsidan) och föreläsningar om högkänslighet och känslohantering, även enskilda vägledningssamtal över telefon. Välkommen att höra av dig om du vill veta mer!

Med vänliga hälsningar
Josefine

Tel nr: 0736 232684
Mail: josefine@tankaromhogkanslighet.se

www.tankaromhogkanslighet.se

På min Instagramsida ”Tankar om högkänslighet” skriver jag om ny forskning, ger boktips, inspirerar till reflektion och ökad medvetenhet samt mycket mer. Välkomna dit!