Tillsammans mot utmattning

Stress är idag ett av våra största samhällsproblem. Enligt Folkhälsomyndigheten sjukskrivs varje år ca 70 000 människor p.g.a stressrelaterad ohälsa. 75% av dessa är kvinnor och det är de unga som uppger sig vara mest stressade. Umeå universitet har också gjort en utredning som visar att ca 770 personer dör av arbetsrelaterad stress varje år.

Utmattningssyndrom är en av de tuffaste sjukdomarna vi har med symtom som;

Trötthet och sömnproblem

  • Du har ingen energi och upplever en stor trötthet som inte går att vila bort.
  • Du känner dig utmattad.
  • Du har svårt att somna på kvällen eller vaknar många gånger under natten.

Känslomässiga symtom

  • Du är lättirriterad, orolig och nedstämd.
  • Du har ångest.

Tankemässiga symtom

  • Du glömmer saker och har svårt att koncentrera dig.
  • Du har problem med att planera och genomföra uppgifter.

Kroppsliga symtom

  • Du har fysiska besvär som hjärtklappningyrsel och värk.
  • Du är väldigt känslig för ljud.
  • Du kan få olika typer av besvär från magen och tarmarna.

Du kan bli sjuk väldigt plötsligt

Själva insjuknandet går ofta långsamt och besvären utvecklas med tiden. Men ibland kommer symtomen mycket snabbt och påtagligt. Till exempel kan du plötsligt få svårt att orientera dig eller göra vanliga saker som att låsa upp en dörr, läsa en text eller följa med i ett samtal. Du kan också plötsligt känna dig förvirrad, få stark ångest eller yrsel.

Vanligt med stresskänslighet och skuldkänslor

Du är ofta mycket känslig för all slags stress. Det är också vanligt med skuldkänslor och skamkänslor. Du kan också känna dig misslyckad och nedstämd om du inte klarar av ditt arbete, dina studier eller ditt vardagsliv som du brukar.  

Depression

Personer som har utmattningssyndrom kan också ha en depression. Men det är inte alla med utmattningssyndrom som blir deprimerade.

Ekonomiska svårigheter och stöd

Många människor sjukskrivna för utmattningssyndrom är sjuka många månader eller år. Vissa kan aldrig återvända till arbetslivet igen. Detta gör också att de blir en ekonomiskt sårbar grupp som får kämpa med att få ekonomin att gå ihop varje månad. Det i samverkan med att vården idag ofta har långa väntetider/för få resurser, gör att många av de sjukskrivna inte får den hjälp och rehabilitering de behöver.

Insamlingen ”Tillsammans mot utmattning” har jag skapat så att människor sjukskrivna för stressrelaterad ohälsa ska kunna få kostnadsfri behandling och rehabilitering i min verksamhet. En tydlig årsredovisning som visar exakt vad pengarna gått till kommer sedan att finnas här på min hemsida.

Vill du eller ditt företag vara med och bidra till att fler människor ska få hjälp och stöd i min verksamhet genom utbildning, samtal (både enskilda och i grupp), avslappningsmassage och djur- och naturunderstödd rehabilitering,

Swisha då till nr 123 503 5811

eller sätt in pengar på Plusgiro, 892794-9

eller på Bankgiro 308-1023

Tack för din gåva! Ditt bidrag förändrar liv!