Att föda utan rädsla / doula

Både min mamma och min farmor är/var barnmorskor och innan dem var flera av mina anmödrar jordemödrar. Så det här med att stötta kvinnor i sina graviditeter och förlossningar, finns nog i mina gener 🙂

Jag själv har alltid varit ganska rädd för smärta och speciellt rädd för att föda barn. Men när jag 2013 blev gravid fick jag veta att det går att påverka 2/3 (två tredjedelar) av smärtan bara genom att slappna av, andas lugnt och låta kroppen göra arbetet. Så jag bestämde mig för att göra vad jag kunde själv för att få en så bra och fin förlossning som möjligt.

Och den del jag kunde påverka själv, blev verkligen en jättefin upplevelse!

Sedan dess har jag haft en längtan och önskan efter att få hjälpa andra att också få en fin förlossningsupplevelse. Så hösten 2021 utbildade jag mig till Doula i Föda utan rädsla-metoden i Stockholm!

Redan under min första förlossning som doula kändes det såå bra, bekant och naturligt, som att jag hade jobbat som doula i många år. En häftig känsla som jag tror handlar om att man känner att man har hamnat rätt i livet. Och de fina ord jag fick från paret jag stöttade, visade att de kände likadant 🙂

Om födandet

Födandet är en naturlig och kraftfull process som väcker starka känslor – både positiva och negativa. Att känna stress och rädsla när smärtan kommer eller kroppen och beter sig på nya sätt är ingenting konstigt. Tvärt om, så är det en del av det naturliga födandet. Om vi då står oförberedda och utan verktyg och stöd, kan rädslan dock lätt ta över. Förlossningen riskerar då att bli en negativ upplevelsen, eller i värsta fall ett trauma – oavsett hur det gick ur medicinsk synpunkt.

När vi istället kan förstå och förbereda oss på hur vi ska ta emot och ta hand om negativa känslor och kroppsliga stressreaktioner – då äger vi nyckeln till en känslomässigt trygg förlossning.

Det ni behöver för att nå dit är:

heart

förståelse – för hur kropp och känslor samverkar i födandet

heart

praktiska verktyg – att använda när det känns tufft eller svårt

heart

övning tillsammans – som ger färdighet och ett nära samarbete

Föda Utan Rädsla-Metoden inkluderar allt det här. Den består av fyra verktyg och en samling stödprinciper, som är enkla och lätta att använda.

Doula

Jag som doula hjälper dig och din partner eller annan stödperson att hålla rätt fokus, hela vägen. Jag har som enda mål att se till att ni är trygga – du som födande, du som partner (eller annan stödperson) och barnet.

En doula är ett unikt och kontinuerligt känslomässigt stöd innan, under och direkt efter förlossningen. Doulan har inget medicinskt ansvar utan fokuserar på att stötta den känslomässiga upplevelsen av att föda. Hon stöttar er igenom hela resan som det innebär att föda och påminner er om Föda Utan Rädsla verktygen. Hon hjälper er också med sömn, vila, mat, massage/beröring och förlossningställningar. Hon peppar dig och er att hitta tillbaka till tilliten och tron på att du kan föda.

En doula ersätter aldrig en partner eller annan primär stödperson, utan fokuserar på att stärka det team som den födande valt. Tvärtemot ökar ofta stödpersonens deltagande med en doula närvarande. Fördelarna med att ha med en doula är många. Bland annat visar forskningen att de som föder med en doula har mindre behov av medicinsk smärtlindring, har en bättre förlossningsupplevelse, mindre risk för medicinska komplikationer, mindre risk för förlossingsdepression samt ökar chanserna för en fungerande amning. 

Kostnad för att anlita mig som doula: 10 500 kr (inkl. moms)

Då ingår;

  • 2 st förlossningsförberedande samtal
  • 3 veckors förlossningsjour
  • Stöd under förlossningen (både hemma och på sjukhus)
  • 1 st förlossningsbearbetande/reflekterande samtal hemma hos er

Känns detta som något för dig/er? Hör då av dig/er så bokar vi ett kostnadsfritt lära-känna samtal där ni får en känsla för om jag är rätt doula för just er!

Varma hälsningar från Caroline