Utmattning och Grön rehab

Stress är idag ett av våra största samhällsproblem. Enligt Folkhälsomyndigheten sjukskrivs varje år ca 70 000 människor p.g.a stressrelaterad ohälsa. 75% av dessa är kvinnor och det är de unga som uppger sig vara mest stressade. Umeå universitet har också gjort en utredning som visar att ca 770 personer dör av arbetsrelaterad stress varje år.

Utmattningssyndrom är en av de tuffaste sjukdomarna vi har med symtom som;

Trötthet och sömnproblem

  • Du har ingen energi och upplever en stor trötthet som inte går att vila bort.
  • Du känner dig utmattad.
  • Du har svårt att somna på kvällen eller vaknar många gånger under natten.

Känslomässiga symtom

  • Du är lättirriterad, orolig och nedstämd.
  • Du har ångest.

Tankemässiga symtom

  • Du glömmer saker och har svårt att koncentrera dig.
  • Du har problem med att planera och genomföra uppgifter.

Kroppsliga symtom

  • Du har fysiska besvär som hjärtklappningyrsel och värk.
  • Du är väldigt känslig för ljud.
  • Du kan få olika typer av besvär från magen och tarmarna.

Du kan bli sjuk väldigt plötsligt

Själva insjuknandet går ofta långsamt och besvären utvecklas med tiden. Men ibland kommer symtomen mycket snabbt och påtagligt. Till exempel kan du plötsligt få svårt att orientera dig eller göra vanliga saker som att låsa upp en dörr, läsa en text eller följa med i ett samtal. Du kan också plötsligt känna dig förvirrad, få stark ångest eller yrsel.

Vanligt med stresskänslighet och skuldkänslor

Du är ofta mycket känslig för all slags stress. Det är också vanligt med skuldkänslor och skamkänslor. Du kan också känna dig misslyckad och nedstämd om du inte klarar av ditt arbete, dina studier eller ditt vardagsliv som du brukar.  

Depression

Personer som har utmattningssyndrom kan också ha en depression. Men det är inte alla med utmattningssyndrom som blir deprimerade.

Ekonomiska svårigheter och stöd

Många människor sjukskrivna för utmattningssyndrom är sjuka många månader eller år. Vissa kan aldrig återvända till arbetslivet igen. Detta gör också att de blir en ekonomiskt sårbar grupp som får kämpa med att få ekonomin att gå ihop varje månad. Det i samverkan med att vården idag ofta har långa väntetider/för få resurser, gör att många av de sjukskrivna inte får den hjälp och rehabilitering de behöver.

Insamlingen ”Tillsammans mot utmattning” har jag skapat så att människor sjukskrivna för stressrelaterad ohälsa ska kunna få kostnadsfri behandling och rehabilitering i min verksamhet. En tydlig årsredovisning som visar exakt vad pengarna gått till kommer sedan att finnas här på min hemsida.

Vill du eller ditt företag vara med och bidra till att fler människor ska få hjälp och stöd i min verksamhet genom utbildning, samtal (både enskilda och i grupp), avslappningsmassage och djur- och naturunderstödd rehabilitering,

Swisha då till nr 123 503 5811

eller sätt in pengar på Plusgiro, 892794-9

eller på Bankgiro 308-1023

Tack för din gåva! Ditt bidrag förändrar liv!

Bolets gröna rehabilitering/gårdsrehabilitering

Naturunderstödd/djurunderstödd rehabilitering (NUR), Naturunderstödd stressterapi, Gårdsrehabilitering, Grön rehab, Grön omsorg…. Kärt barn har många namn!

Naturupplevelser och vistelse i trädgård och natur har i upprepade studier visat sig vara effektiva för stressreduktion, ökat välbefinnande och förbättrade kognitiva förmågor. I grön rehabilitering drar man nytta av just det. Målgrupper är ofta individer med stressrelaterad psykisk ohälsa, ångest, depression, långvarig smärta och människor som befinner sig långt från arbetsmarknaden. Att träffa andra i samma situation kan även det skapa en känsla av gemenskap och minskad ensamhet samt ger möjlighet att få tips, råd och kunskap av både erfarna ledare och andra kloka deltagare.

Innehåll:
Vi erbjuder en meningsfull och rogivande vistelse på vår mysiga gård med fantastisk omgivande natur. Vi blandar samtal (både enskilda och i grupp), avslappningsövningar och verktyg för stresshantering med egenvalda aktiviteter. Exempel på aktiviteter kan vara vila (t.ex. ligga i en skön hängmatta), att bara vara, promenad, odling, hantverk, umgås med djuren (katter, getter, höns och kaniner), blomsterbinderi,  trädgård, målning och plantering. Alla aktiviteter är kravlösa och du deltar helt efter dina egna behov och resurser.

Datum:
​Vårt Rehabiliteringsprogram pågår torsdagar i 8 veckor kl 10-14, i grupp om max sex personer. Grön Rehabilitering på Bolet drivs i privat regi och är helt kostnadsfri.

23/3, 30/3, 20/4, 27/4, 4/5, 11/5 samt 25/5

För att anmäla sig/anmäla intresse, skickar du ditt namn och telefonnummer till mailadressen caroline@hallbarhalsahalmstad.se

Har du frågor, kan du ringa Caroline på tel. 070-3186051

En dag på Bolet:
Vi startar dagen kl. 10 med att samlas på Lilla loftet (ovanför Brygghuset) där vi dricker en kopp kaffe/te och pratar om hur vi mår just den dagen och gör avslappningsövningar. 

Vid ca kl. 11.30 äter vi medhavd lätt lunch. Alla tar med sin egen mat (mikro samt kylmöjligheter finns på plats).

När man ätit färdigt kan man börja med sin egenvalda aktivitet. Vi som ledare finns alltid nära för att ge stöd, prata med eller få praktisk hjälp av. Här finns inga måsten och vi pausar när vi vill och behöver.

Vi avslutar dagen med att återigen samlas på Lilla loftet kl 13.30 för att reflektera över dagen och säga hejdå för denna gång. Dagen avslutas kl. 14.

Vi som leder grön rehab på Bolet:

Caroline Svensson, diplomerad stresspedagog, mindfulnessinstruktör samt doula.

Josefine Henriksson, diplomerad samtalsterapeut samt mindfulnessinstruktör.

Lina, Hantverk- och trädgårdsansvarig med stor erfarenhet av grön rehab och stressrelaterad ohälsa.

Alla vi tre som leder grön rehab på Bolet, har själva erfarenheter av utmattning, psykisk ohälsa och sjukskrivning och har därför stor förståelse och kunskap och hur det är men kan också ge inspirationen och hoppet att det går att komma ur det och må bra igen, kanske t.o.m. bättre än innan!

Våra ledord i gruppen är: Värme, gemenskap, glädje och lugn

Hitta hit:
Adressen hit är Skintaby Bolet 356, 30561 Harplinge.

Ibland strular vägbeskrivningen på Google maps när man skriver in adressen hit. Då kan då istället skriva in ”Hållbar hälsa stresshantering”, så guidar den dig rätt!

Harplinge ligger strax norr om Halmstad. Lättast är att ta sig hit med bil men det går även att åka buss till Harplinge. Vi kan då hämta upp er/lämna av er vid busshållplatsen i Harplinge.

Positiva effekter av att delta i Grön Rehab
och av att vistas i natur och trädgård:• Minskade stressrelaterade symptom
• Minskade symptom på utmattning, depression, ångest
• Minskad sjukskrivning och vårdkonsumtion 
• Förbättrad arbetsförmåga
• Välbefinnandet ökar
• Depression och ångest motverkas
• Sömnkvaliteten förbättras
• Stresstoleransen höjs
• Koncentration & uppmärksamhet förbättras
• Muskelanspänning minskar
• Läkemedelskonsumtionen minskar
• Immunförsvaret stärks
• Skelettet stärks och benskörhet motverkas
• Hormonbalansen förbättras
• Blodtrycket sänks
• Smärta lindras
​(Institutet för stressmedicin, 2018; Statens Folkhälsoinstitut, 2005)

Gården och djuren

Det är på gården ”Bolet” utanför Harplinge som mycket av ”Hållbar hälsa stresshanterings” verksamhet hålls.

I ”Boden” hålls samtal och massage.

I ”Stallet” bor det getter, höns och kaniner. Det är där den djurunderstödd stressterapin sker.

På lilla och stora ”Loftet”, hålls det föreläsningar, kurser och workshops.

I ”Boningshuset” bor Caroline, hennes familj och deras tre katter.

I vår och sommar (2023), har de många nya, spännande saker på gång! Getyoga, föreläsningar, mindfulness i naturen och Grön rehab är några av sakerna vi erbjuder! Läs mer under fliken ”Evenemangskalender”

Djuren på gården

Hästarna Wisa och Zorba

Getterna Alma och sonen Isak, Isabelle och döttrarna Majken och Lovis samt Ella med killingarna Elliot och Adele .

Hönorna Mys, Busan, Hilda, Hulda, Dino, Godis och Lova samt tuppen Arnold. Just nu har vi också ett antal kycklingar i olika storlekar till salu.

Kaninerna Herman, Choklad, Smilla, Stella, Blixten och Pluto

Katterna Elsa, Maja och Ville